Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad nuo liepos gydytojams ir slaugytojams atlyginimai didės 8 procentais. Gydymo įstaigų vadovai šią žinią sutinka būkštaudami, kad, kaip ir pernai, pačioms įstaigoms teks ieškoti vidinių rezervų valdžios pažadams įgyvendinti.

Nors politikai jau daugelį metų kalba, kad medikų atlyginimai per maži ir neskatina jų likti Lietuvoje, tikroji situacija visai kita. Šiuo metu vidutinis šalies gydytojų darbo užmokestis, neatskaičius mokesčių, siekia apie 1400 eurų, slaugytojų – 730 eurų.

Nors jau daugelį metų aukščiausi šalies politikai deklaruoja, kad medikų atlyginimai yra per maži, ženklaus proveržio šioje srityje pasiekti taip ir nepavyko.

Žadama, kad jau nuo liepos mėnesio medikų atlyginimai bus didinami iš Sveikatos apsaugos ministerijos asignavimų ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto rezervo lėšų.
Gydytojų ir slaugytojų darbo užmokesčio dydis priklauso nuo pacientams suteiktų paslaugų įkainio, kuris tvirtinamas ministro įsakymu. Nuo to, kiek šalies valdžia padidins paslaugų įkainį, priklausys ir realus atlyginimų padidėjimas.

Skirtumą dengė savo lėšomis

Pasak Kėdainių ligoninės direktoriaus Stasio Skaumino, praėjusių metų patirtis rodo, kad, jei įkainis nebus pakeltas pakankamai, įstaigos turės iš savo biudžetų padengti skirtumą. Pernai taip pat buvo numatyta darbo užmokestį medikams pakelti 8 procentais, bet paslaugų įkainis visoms įstaigoms skaičiuojamas vienodai, nustatant vidurkį. Taigi Kėdainių ligoninei jis padidėjo tik penkiais procentais, o likusią dalį atlyginimų kėlimo teko dengti savo lėšomis. Kai kurioms rajonų ligoninėms skirtumas buvo dar didesnis.
„Tačiau mes praėjusiais metais mažinome lovų ir etatų skaičių, tad sutaupėme lėšų ir atlyginimus pakėlėme daugiau nei buvo numatyta. Gydytojams atlyginimai padidėjo 12 procentų, slaugytojoms – 20 procentų, maždaug 100 eurų. Jei ministerija darbo užmokestį medikams kasmet pakeltų 100 eurų, tai po kokių penkerių metų gal ir pasijustų didesnė nauda“, – svarstė ligoninės vadovas.

Kėdainių ligoninės vadovas Stasys Skauminas pabrėžė, kad keliant medikų atlyginimus, didelė našta gula ir ant gydymo įstaigų pečių.

Teko taupyti kitur

Panašų požiūrį išsakė ir Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) direktorė Audronė Rimkevičienė. „Žinoma, labai gerai, kad darbo užmokestis didės, tačiau kol nėra konkrečios informacijos, sunku ką nors komentuoti. Pasakyta tik tiek, kad didės 8 procentais, o kaip tai atrodys realiai, matysime tik tada, kai bus aišku, kiek ministerija didina finansavimą – įkainį už paslaugas. Pernai finansavimą padidino 5 procentais, o darbo užmokestį reikėjo padidinti 7–8 procentais. Teko ieškoti išeities – didinome darbo užmokesčio fondą, taupydami kitose vietose. Tai nėra taip paprasta. Dar reikia įvertinti, kad nuo 2016 metų sausio 1 dienos didėjo minimalus darbo užmokestis, taigi darbo užmokesčio fondą taip pat turėjome didinti. Praėję metai nebuvo lengvi“, – sakė pašnekovė.

Kėdainių PSPC vadovė Audronė Rimkevičienė įsitikinusi, kad didėjant medikų atlyginimams, privalo didėti ir įkainis už teikiamas paslaugas.

Slaugytojai galvoja apie emigraciją

Pernai Kėdainių PSPC gydytojų darbo užmokestis padidėjo 60–80 eurų, o slaugytojų – 32 eurais, neatskaičius mokesčių. Tai – etatinio darbo užmokesčio padidėjimas, tačiau sveikatos priežiūros specialistai dar teikia papildomų paslaugų, kurias Valstybinė ligonių kasa skatina ir finansuoja atskirai. Tad vidutinis Kėdainių PSPC gydytojų darbo užmokestis, neatskaičius mokesčių, siekia 1302 eurus, slaugytojų – 620 eurų.
„Galime pasidžiaugti tuo, kad per pastaruosius penkerius metus į mūsų įstaigą, įskaitant ambulatorijas, atėjo dirbti septyni jauni gydytojai. O štai jaunų slaugytojų, norinčių įsidarbinti, nėra“, – teigė Kėdainių PSPC direktorė. Pasak jos, dėl mažų atlyginimų apie emigraciją galvoja ir kvalifikuotos įstaigos slaugytojos.
O iš Kėdainių ligoninės per praėjusius metus į Vokietiją ir Norvegiją dirbti išvyko penkios ligoninės slaugytojos. „Mūsų finansinės galimybės tokios, kad po pernykščio atlyginimų padidinimo slaugytojos ligoninėje vidutiniškai uždirba 520–530 eurų, neatskaičiavus mokesčių. To tikrai nepakanka, todėl jei valdžia nori sustabdyti medikų emigraciją, atlyginimus reikia didinti ne keliais procentais, o kelis kartus“, – sakė S. Skauminas.