Lietuvoje atšilus orams vaistinės sulaukia besiskundžiančių gerklės perštėjimu, sloga, sprando ar nugaros raumenų skausmais. Sveikatos specialistai sako, kad dažniausiai priežastis būna aiški iš karto – netinkamai naudojamas oro kondicionierius namuose, biure ar automobilyje, rašoma pranešime spaudai. Žmonės arba nežino, koks turi būti lauko ir vidaus temperatūrų skirtumas, arba žino, bet numoja į tai ranka – juk tuo metu atrodo svarbiau greitai atsivėsinti. Ką daryti, kad vasarą netektų gydytis peršalimo ligų, atsako ekspertai.

Esminis dalykas – temperatūrų skirtumas

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Roberta Janulytė sako, kad svarbiausia yra oro kondicionieriuose nenustatyti per žemos patalpos oro temperatūros. Tarp lauko ir kambario ar automobilio oro temperatūros turėtų būti daugiausia 6–8 laipsnių skirtumas.

Peršalimo priežastis vasarą paprastai yra staigus kūno atšalimas. Žmogui būnant karštame ore, jo kraujagyslės išsiplečia ir nespėja susitraukti įėjus į per šaltą patalpą, todėl įvyksta staigi organizmo atšalimo reakcija.

„Toliau jau viskas priklauso nuo žmogaus imuniteto – jei jis itin stiprus, galima nepajausti ir nieko blogo ar tik silpnus simptomus, tačiau dažniausiai po tokių oro temperatūros svyravimų ir turime gerklės skausmą, slogą, sinusitą, bronchitą, net plaučių uždegimą, kaklo ar nugaros raumenų uždegimus“, – vardija ji.

Svarbi ir temperatūra, ir drėgmė

Net ir tomis dienomis, kai lauke nekaršta ir oro kondicionieriai „ilsisi“, gerai savijautai ir sveikatai yra svarbu palaikyti optimalią patalpos oro temperatūrą. Optimali temperatūra gali būti visiems skirtinga – vieniems patinka vėsa, kiti yra didesnės šilumos mėgėjai.

Vis dėlto, vaistininkės teigimu, rekomenduojama optimali patalpos temperatūra yra 20–24 °C. Be abejo, ji priklauso nuo metų laiko, lauko oro temperatūros, veiklos, kuria užsiimama. Taip pat svarbu, kad oro temperatūra patalpoje staigiai nesvyruotų, būtų kuo pastovesnė.

„Geriausios savijautos galima tikėtis, kai patalpoje oro temperatūra yra per 20°C. Svarbus faktorius yra amžius. Kūdikiams ir vaikams geriau tinka kiek žemesnė kambario temperatūra, nes ypač kūdikių termoreguliacijos procesai nėra nusistovėję, ir jie gali greitai sukaisti. Tuo tarpu vyresni žmonės geriau jaučiasi šiltesnėje patalpoje, nes jų organizmas nesugeba taip gerai išlaikyti šilumos ir jie dažniau gali jausti, kad jiems šalta“, – atkreipia dėmesį R. Janulytė.

Nakties miego metu kambario oro temperatūra turėtų būti žemesnė nei dieną, nors kartais manoma, kad kokybiškam miegui palankesnė aukštesnė temperatūra. I. Stanevičiūtės teigimu, naktį rekomenduojama naudoti miego režimo funkciją, kurią aktyvinus oro kondicionierius reguliuoja patalpų oro temperatūrą pakeldamas arba sumažindamas ją 1–2 laipsniais kas valandą. Automatiškai reguliuojama temperatūra padeda išsaugoti miego kokybę ir palaikyti optimalią kūno temperatūrą.

Vaistininkė primena, kad kalbant apie optimalią oro temperatūrą nereikėtų pamiršti ir santykinės oro drėgmės svarbos. Optimalu, kai ji siekia 40–60 proc. Verta prisiminti, kad jei oro temperatūra yra aukšta, o drėgmė – didelė, tokia kombinacija žmogų vargins kur kas labiau, nei tokia pati temperatūra ir maža oro drėgmė.