Gražiausiu Kėdainių krašto dvaru vadinamą, tačiau daug metų apleistą Apytalaukio dvarą imasi gaivinti viešoji įstaiga „Apytalaukis“, kuriai vadovauja Rimutė Škudienė, prieš kurį laiką kitame rajono pakraštyje, Josvainių seniūnijoje, pastačiusi įspūdingo dydžio svečių namus, pavadintus „Tautvydo dvaru“.

Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius Ovidijus Kačiulis ir VšĮ „Apytalaukis“ direktorė Rimutė Škudienė pasirašė sutartį dėl Apytalaukio dvaro ansamblio perdavimo.

Šią savaitę Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius Ovidijus Kačiulis ir viešosios įstaigos „Apytalaukis“ direktorė Rimutė Škudienė pasirašė sutartį, kuria Apytalaukio dvaro sodyba, priklausanti Kėdainių rajono savivaldybei, 20 metų perduota neatlygintinai valdyti VšĮ „Apytalaukis“.

Šiemet pradės darbus

Šiai įstaigai perduoti septyni dvaro sodybos pastatai, iš kurių penki yra įrašyti į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą. Tai – rūmai, bokštas, šunidė ir du kumetynai.

„Labai pasitikiu kraštiete Rimute Škudiene, kuri iš tikrųjų yra nuveikusi daug gražių darbų. Sveikinu, kad ji ryžosi atgaivinti Apytalaukio dvarą, padaryti jį patrauklų ir prieinamą mums visiems. Tikiuosi, kad po kelerių metų atnaujintas Apytalaukio dvaras taps Kėdainių krašto puošmena“, – po sutarties pasirašymo sakė Kėdainių rajono meras Saulius Grinkevičius.
Tuo tarpu VšĮ „Apytalaukis“ direktorės padėjėja Snieguolė Surblienė viliasi, kad Kėdainių krašte pagaliau atgims dvarų kultūra.

„Be galo džiaugiamės, kad Kėdainių rajono savivaldybė mumis patikėjo šį nuostabų objektą, kuriame jau šiais metais pradėsime dirbti. Mums svarbu kuo skubiau pradėti kultūros paveldo objektų tvarkymo darbus. Todėl šie metai nusimato ypač darbingi. Būtina pašalinti daugelį avarinių grėsmių, sutvirtinti dvaro pamatus ir sienas“, – kalbėjo S. Surblienė.

Mato kultūros židinį

VšĮ „Apytalaukis” planai ambicingi – atlikus dvaro rūmų paveldo tvarkybos ir statybos darbus, planuojama juos pritaikyti kultūros ir verslo reikmėms, atverti lankytojams ir padaryti gyvybingu traukos tašku bei kultūros židiniu. Projekto metu ketinama įkurti Europos Sąjungos istorijos muziejų, kuriame bus naudojamos šiuolaikinės technologijos. Norima įtraukti ir regiono gyventojus, tad muziejuje būtų organizuojamos paskaitos, muzikos vakarai, parodos. Dvarą matoma ir kaip tinkamą vietą edukaciniams projektams, skirtiems ugdyti vaikų, jaunimo ir kitų visuomenės grupių kūrybinį potencialą, įgyti žinių apie kultūrą ir meną.

Ekonominio dvaro gyvybingumo tikimasi sukūrus infrastruktūrą verslui. Dvaro didžioji dalis būtų skirta turizmui ir verslui: apgyvendinimo, maitinimo, konferencijų organizavimo, renginių, asmeninių švenčių ir pobūvių reikmėms. R. Škudienė planuoja, kad dvare galėtų įsikurti restoranas, kavinė, viešbučio kambariai, banketų ir konferencijų salė.

Tai jau antrasis bandymas rekonstruoti griūvančius Apytalaukio dvaro rūmus po to, kai iš jų į Šlapaberžę išsikėlė Kėdainių pensionatas. Kėdainių rajono savivaldybė dar 2005 metais buvo parengusi dvaro sutvarkymo projektą, kuriam pusę reikalingos sumos sutiko skirti Europos Sąjungos paramos skirstytojai. Ieškodami, kas galėtų investuoti likusią sumą, buvę rajono vadovai rado privatų investuotoją – bendrovę „Investicinių projektų vystymas“. Koncesininkas buvo įsipareigojęs pagal savivaldybės parengtą techninį projektą iki 2013 metų vidurio savo ir ES paramos lėšomis Apytalaukio dvarą restauruoti ir pritaikyti turizmo reikmėms. Tačiau pažadai pradėti restauravimo darbus tęsėsi metų metus, kol galiausiai projektas taip ir nebuvo pradėtas įgyvendinti.

Panašios naujienos