„Kviečiu visus kraštiečius būti aktyviais judriosios savaitės dalyviais. Aš pats, kai tik turiu laiko, sėdu ant dviračio ir pavažinėju po Pelėdnagių bei miesto apylinkes. Judriąją savaitę būtinai automobilį keisiu į dviratį. Tą raginu daryti ir kitus mūsų bendruomenės narius“, – judriosios savaitės išvakarėse sakė rajono meras Saulius Grinkevičius. 

Rajono meras Saulius Grinkevičius Judriąją savaitę automobilį pasiruošęs iškeisti į dviratį. Tai padaryti jis ragina ir kitus kraštiečius.

Rajono meras Saulius Grinkevičius Judriąją savaitę automobilį pasiruošęs iškeisti į dviratį. Tai padaryti jis ragina ir kitus kraštiečius.

Rugsėjo 16 dieną, prasideda didžiausia tvaraus judėjimo kampanija pasaulyje – Europos judrioji savaitė. Ši iniciatyva gyvuoja nuo 2002 metų. Jos renginiai kasmet vyksta rugsėjo 16–22 dienomis. Europos judrioji savaitė siekia skatinti Europos miestus ir savivaldybes diegti ir populiarinti aplinkai draugiškas transporto priemones. Judriosios savaitės kulminacija – Diena be automobilio, minima rugsėjo 22 d. Tą dieną 16 valandą kėdainiečiai su dviračiais kviečiami rinktis prie rajono savivaldybės. Čia startuos maždaug 10 kilometrų dviratininkų žygis.
„Mes vis dažniau kėdainiečius matome važinėjančius dviračiais. Juos norime prisiminti ir tradicinę Judriąją savaitę. Kėdainių rajone Judriosios savaitės metu numatyta daugybė renginių. Iš viso suplanuota per 50 įvairių žygių, mankštų, bėgimų, spartakiadų, žaidynių. Patys aktyviausi judrumo populiarintojai – mokinukai. Smagu, kad rajone turime šaunių kūno kultūros mokytojų entuziastų, kurie negaili dėmesio judėjimui ir sveikatinimui“, – sakė rajono Sporto ir turizmo skyriaus vedėjas Gediminas Misius.
Švietimo ir kultūros skyriaus vedėjo Juliaus Lukoševičiaus teigimu, mūsų rajono mokiniai yra nuolat raginami judėti ir sportuoti, tad Judrioji savaitė jiems – jokia naujiena. „Mūsų rajono mokyklose ilgosios pertraukos yra paskelbtos judriosiomis pertraukomis. Visi antrokai mokomi plaukti. Turime mokyklų, kurios savo tvarkaraščiuose jau suplanavusios tris kūno kultūros pamokas. Likusios žada pasekti tokiu geru pavyzdžiu.
Neformalusis švietimas net 30 procentų veiklos orientuojasi į sportą. Tad mūsų jaunimas tikrai turi visas sąlygas draugauti su sportu. Mano manymu, Judriąją savaitę mokinukai turėtų į sportiškas veiklas labiau įtraukti tėvelius ir senelius“, – sakė J. Lukoševičius.
Žemės ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vedėjo Algimanto Žviko teigimu, rajono vadovai įvertindami tai, kad automobiliai tapę nemažu taršos šaltiniu, kviečia visus dažniau naudotis viešuoju transportu ar netolimas keliones planuotis įveikti pėsčiomis: „Pasivaikščiojimai pėsčiomis yra puiki mankšta ir sveikatos šaltinis. Nepatingėkite namuose palikę automobilį į darbą ateiti pėstute. Po kelių mėnesių tokio vaikščiojimo pamatysite, kad tapote žvalesni ir energingesni. Tad kviečiu visus Judriąją savaitę duoti sau pažadą judėti.“
Judriosios savaitės renginius organizuoja apie 1 500 miestų iš 42 Europos ir Azijos šalių. Lietuvoje gyventojų aktyvumą skatinančius renginius šiemet organizuoja 21 savivaldybė. Tai beveik dvigubai daugiau negu pernai.
Judriausiais pastarųjų metų Europos miestais už įdiegtas ir plėtojamas susisiekimo viešuoju transportu sistemas buvo paskelbta Liubliana (Slovėnija), Ostersundas (Švedija) ir Bremenas (Vokietija).

Panašios naujienos