Viena bloga naujiena – ne naujiena. Kėdainių rajono savivaldybės valdžiai prakalbus, kad jau nuo kitų metų gyventojams bus drastiškai didinami mokesčiai už atliekų tvarkymą, vėl prabilta sena, bet visiems kraštiečiams skaudžia – Zabieliškio sąvartyno plėtros – tema. Į Kėdainius atvykusi viešosios įstaigos Kauno regiono atliekų centro (RATC) vadovė Ingrida Valavičienė Kėdainių politikams užsiminė, kad Kauno rajone esantis Lapių sąvartynas jau baigiamas užpildyti, o Zabieliškio sąvartynas liks vienintelė vieta, kur bus galima gabenti atliekas iš viso Kauno regiono.


Kauno RATC vadovai apie Pelėdnagių seniūnijoje esančio Zabieliškio sąvartyno plėtrą dabar užsimena nepaisant to, kad dar 2018 metų gegužę Kėdainių rajono savivaldybės taryba, vadovaujama mero Sauliaus Grinkevičiaus, nusiuntė aiškią žinutę sąvartyno administratoriui Kauno RATC, kad sąvartyno plėtrai kategoriškai nepritaria.

Pasak mero kadenciją baigusio Sauliaus Grinkevičiaus, šis sprendimas buvo dar vienas žingsnis kovojant, kad nei tuomet, nei vėliau šis objektas nebūtų plečiamas.

„Prieš pusantrų metų visoms institucijoms, kurios suinteresuotos Kėdainiuose esančio sąvartyno plėtra, mes nusiuntėme aiškų signalą, kad kėdainiečiai nepritaria tokiems planams ir toliau priešinsis, kad ir kokie norai būtų. Dabar beliks stebėti, kokią poziciją užims dabar Kėdainių rajono valdžioje esantys politikai“, – pabrėžė Saulius Grinkevičius.

Tačiau kitos nuomonės laikosi Kauno RATC vadovė I. Valavičienė, dabartinei Kėdainių valdžiai užsiminusi apie Zabieliškio sąvartyno plėtrą.

„Kauno rajone esantis Lapių sąvartynas jau baigiamas užpildyti, o kitų alternatyvų, kur galėtume vežti atliekas, neturime. Zabieliškis yra vienintelė tokia vieta Kauno regione“, – teigė I. Valavičienė.

Jos teigimu, Zabieliškio sąvartyną plėsti gali tekti net tuomet, kai Kaune pradės veikti atliekų deginimo gamykla, kuri, kaip teigiama, pilnu pajėgumu turėtų pradėti veikti kitų metų vasario-kovo mėnesiais.

Ar Kėdainiai pasmerkti turėti sąvartyną, į kurį plūs atliekos iš viso Kauno regiono? Į šį ir kitus klausimus atsakysime artimiausiuose laikraščio „Kėdainių mugė“ numeriuose.