Trečiadienio popietę po visą Kėdainių miestą pasklidę savivaldybės specialistai kartu su savanoriais vykdė švietėjišką akciją „Būkime savo krašto šeimininkai“. Prie prekybos centrų, autobusų ir traukinių stotyse, garažų bei sodų bendrijose ar tiesiog gatvėse sutikus praeivius su jais buvo diskutuojama atliekų tvarkymo bei tvarumo temomis. Ne vienas miestelėnas gavo po lankstinuką su visa būtina informacija ir dovanų – aplinkai draugišką daugkartinį pirkinių krepšelį.

„Tokią akciją esame rengę ir anksčiau. Jos tikslas – atkreipti žmonių dėmesį į atliekų rūšiavimo problemas. Nors situacija iš esmės keičiasi, labai norisi, kad mišrių atliekų kiekiai dar labiau mažėtų, kad vis daugiau būtų rūšiuojama, nes tos atliekos gali būti perdirbamos, tai yra tvarumo klausimas. Šiandien norisi iš gyventojų išgirsti, kaip jie į tai žiūri, ar žino, kaip tinkamai tvarkyti atliekas, stengsimės suteikti jiems reikalingą informaciją.

Džiugu, kad akcijoje dalyvauja ne vien savivaldybės Bendrojo, Viešosios tvarkos, Žemės ūkio ir aplinkosaugos skyrių specialistai bei jaunimo reikalų koordinatorė, bet ir jaunimas. Labai optimistiškai nuteikia jų žinios ir noras prisidėti prie tvaresnės aplinkos pokyčių mūsų rajone“, – kalbėjo šios akcijos pagrindinė koordinatorė Danutė Mykolaitienė.

Ką mato gyventojų akys?

„Kėdainių mieste tikrai yra gražu. Atvykusieji iš kitur pastebi, kad miestas yra tvarkingas, mažai šiukšlių. Aišku, prie konteinerių kartais būna prikrauta, taip elgiasi neatsakingi žmonės, kurie renkasi lengviausią būdą atsikratyti atliekomis.

Informacijos, kaip tinkamai tvarkyti atliekas, manau, yra ganėtinai daug, bet žmonės tuo gal nelabai domisi. Mums mokykloje daug yra pasakojama apie tvarumą, aplinkos švarą, rūšiavimą, kai kurie moksleiviai po to net ir savo tėvus ar senelius pamoko, kaip viską daryti tinkamai. Nemažai jaunimo ir patys rūšiuoja, bet yra ir tokių, kurie meta šiukšles po kojomis. Manau, tai priklauso nuo auklėjimo. Mane tėvai išmokė, kad visada būčiau tvarkinga, todėl kartais net pakeliu ir svetimas šiukšles“, – pasakojo viena iš švietėjiškos akcijos savanorių, „Atžalyno“ gimnazistė Austėja.

„Dar ne visa mūsų visuomenė supranta, kad reikia rūšiuoti atliekas, bet pamažu tas suvokimas ateina. Yra pastatyti specialūs konteineriai, ant jų lipdukai, aišku, vien jų nepakanka, reikia dar labiau šviesti žmones, akyviau skleisti informaciją apie atliekų tvarkymą“, – savo nuomonę išsakė Romas.

„Aš pati rūšiuoju. Mieste būnu retokai, bet pokyčius matau, gatvės tampa švaresnės, neteko matyti, kad kas nors šiukšlintų“, – tikino Eugenija.

‚Labai gražūs Kėdainiai, bet, kad taip būtų visada, reikia nemėtyti šiukšlių. Manau, kad labiausiai šiukšlina vaikai. Nežinau, ką reikėtų daryti, kad jie šitaip nesielgtų. Galbūt reikėtų daugiau gerų pavyzdžių iš suaugusiųjų, taip pat ir iš bendraamžių“, – mano moksleivė Viktorija.

„Miestas gal ir gražėja, bet labai dažnai prie konteinerių būna prikrauta visokių šiukšlių. Manau, kad taip yra ir dėl netinkamų konteinerių. Anksčiau būdavo daug patogesni, talpesni. Dabar gi angos mažos, jei kas įkiša kelias dėžes nuo picų, jau ir atrodo, kad konteineris pilnas, tada ir deda ant viršaus arba ant žemės, kas norės kišti rankas į konteinerį ir stumdyti šiukšles į šonus???

Galbūt mažiau šiukšlių prie konteinerių būtų suversta, jei ir dažniau juos ištuštintų.

Be to, tie plastikiniai konteineriai yra labai brangūs ir degūs, jei sudega, už tai sumokama iš mokesčių mokėtojų pinigų. Manau, perkant naujus konteinerius reikėtų atsižvelgti, kad ne vien grožis yra svarbu, bet ir praktiškumas.

Dėl žaliųjų atliekų, tai čia ir gyventojai kalti, sumeta žoles su plastikiniais maišais, kažkas po to turi eiti ir juos išrankioti, negi kompostuos su visais maišais?“, – kritišką požiūrį išsakė Justinavos sodininkė Rugilė.

Tarp pažeidėjų – ir gyventojai, ir žinomos įmonės

„Pažeidėjų, kurie netinkamai tvarko atliekas, yra įvairių. Dažniau tai būna vyresnio amžiaus žmonės, kurie teisinasi, kad neturi transporto išvežti atliekas į savartyną ar stambiagabaričių atliekų priėmimo aikštelę, kad neturi laiko arba dėl kitų priežasčių. Pasitaiko ir juridinių asmenų, kurie, atrodytų atsakingai vykdo veiklą ir yra žinomi rajone, o ima ir padaro pažeidimus. Išvadas padaro tik gavę baudas.

Išsiaiškinti aplinkos teršėjus pavyksta supratingų žmonių pagalba, sulaukiame ir skambučių, ir filmuotos medžiagos ar nuotraukų. Gelsbti it vaizdo stebėjimo kameros. Kur matome probleminę vietą, ten įrengiame kilnojamasias kameras, o gyventojai mano, kat tai yra muliažas ir toliau daro savo „juodus darbelius“. Kai kviečiamės juos ir kalbamės, kodėl taip pasielgė, jiems būna gėda“, – sakė savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Danutė Mykolaitienė.

Ar priima visas atliekas?

Rajono gyventojai socialiniuose tinkluose piktinasi, kad kartais nuvežus atliekas į stambiagabaričių atliekų priėmimo aikštelę arba į Zabieliškio sąvartyną, ne viskas yra priimama. Kaip elgtis tokiais atvejais?

„Didesnė problema yra su automobilių dalimis, nes jos Kėdainiuose nėra priimamos, reikia vežti į Kaune esančią „Žalvario“ įmonę. Šitos problemos dar nepavyko išspręsti. Dėl kitokių atliekų irgi yra įvairių niuansų. Pavyzdžiui, atveža medinius langų rėmus su stiklais, tas medžiagas reikėtų atskirti, bet gyventojai to nedaro ir piktinasi, kad nepriima, bet reikia suprasti, kad tokia yra tvarka ir jos reikia laikytis.

Kad gyventojams būtų patogiau tvarkyti atliekas, buvo pakoreguotas dielių gabaritų ir pavoingų atliekų priėmimo aikštelės darbo laikas, dabar ji dirba ir šeštadieniais iki 16 val. O Zabieliškio sąvartynas dirba kasdien nuo 8 iki 20 val. (išskyrus švenčių dienomis). Ten iš vieno gyventojo per metus nemokamai priimama iki 500 kg atliekų. Aišku, jei žmonės remontuojasi būstą, vyksta statybos, tų atliekų gal ir daugiau susidaro, bet, jei šeimoje yra daugiau narių, galima atliekas pristatyti jų vardu. Žodžiu, sprendimą visada galima rasti. O jei kyla kokių problemų, galima skambinti į savivaldybės Bendrąjį skyrių, jei užfiksavote teršėjus, – į Viešosios tvarkos skyrių. Būkime savo krašto šeimininkai, elkimės atsakingai“, – į rajono gyventojus kreipiasi savivaldybės atstovė D. Mykolaitienė.