Teta prieš 8 metus sudarė testamentą ir paliko man sodo namą bei žemės sklypą. Mirus tetai kreipiausi į notarą dėl jos palikimo priėmimo, tačiau paaiškėjo, kad prieš metus buvo sudarytas kitas testamentas, kuriuo teta visa savo turtą paliko kitam asmeniui. Ką tokiu atveju daryti?

Testamentas yra vienašalis, rašytinis, įstatymo nustatyta tvarka testatoriaus sudarytas sandoris, kuriame yra išreikšta testatoriaus valia dėl jo turto paveldėjimo ir kurio teisiniai padariniai atsiranda tik mirus testatoriui. Testatorius negali sudaryti dviejų testamentų. Galioja tik naujausias testamentas, kas reiškia, jog senąjį testamentą pakeičia naujai sudarytas testamentas ir senasis netenka galios. Esant tokiai situacijai asmuo gali tik kreiptis į teismą su ieškiniu dėl naujojo testamento pripažinimo negaliojančiu.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (toliau – CK) 5.17 straipsniu, ieškinį dėl testamento ar jo atskirų dalių pripažinimo negaliojančiomis gali pareikšti tik kiti įpėdiniai pagal įstatymą arba pagal testamentą, kurie paveldėtų, jeigu testamentas ar jo atskiros dalys būtų pripažintos negaliojančiomis. Vėlesnį testamentą pripažinus negaliojančiu, anksčiau sudarytas testamentas netampa galiojančiu, išskyrus atvejus, kai vėlesnis testamentas pripažįstamas negaliojančiu dėl to, kad jis buvo sudarytas dėl smurto ar realaus grasinimo, taip pat asmens, teismo pripažinto neveiksniu šioje srityje ar ribotai veiksniu šioje srityje. CK 5.16 straipsnyje yra nustatyti testamento negaliojimo pagrindai. Negalioja testamentas, kuris sudarytas neveiksnaus šioje srityje asmens; sudarytas ribotai veiksnaus šioje srityje asmens; testamentas, kurio turinys neteisėtas ar nesuprantamas. Taip pat testamentas gali būti pripažintas negaliojančiu ir kitais sandorių pripažinimo negaliojančiais pagrindais. Neišlikęs testamentas neturi galios. Tokio testamento turinio negalima nustatyti teismo tvarka. Testatorius neturi teisės pavesti kitam asmeniui po testatoriaus mirties nustatyti ar keisti testamento turinį. 

Atsižvelgiant į minėtas CK nuostatas, asmuo, prieš kreipiantis į teismą, turi įvertinti savo galimybes bylą laimėti, kadangi jeigu testamentas, kurį siekiama nuginčyti, buvo sudarytas veiksnaus asmens, jo laisva valia, yra aiškus, suprantamas, ir yra patvirtintas įstatymo nustatyta tvarka, byla būtų pralaimėta.

Donata Slavinskaitė,
teisininkė, advokato padėjėja, mediatorė
Mob. tel: +370 672 26 990,
J. Basanavičiaus g. 47C,
LT-57284 Kėdainiai

Panašios naujienos