Jeigu bylos nagrinėjimo metu tarp šalių yra sudaroma taikos sutartis, ar šalys turi galimybę atgauti savo patirtas bylinėjimosi išlaidas byloje, t. y. sumokėtą žyminį mokestį ir išlaidas advokatui ar advokato padėjėjui už teiktą teisinę pagalbą?

Pagal Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 140 straipsnio 3 dalį bet kurioje proceso stadijoje šalys gali baigti bylą taikos sutartimi. Pagal Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 6.983 straipsnį, taikos sutartimi šalys tarpusavio nuolaidomis išsprendžia kilusį teisminį ginčą ar užkerta kelią kilti teisminiam ginčui ateityje. Sudarydamos taikos sutartį, ginčo šalys abipusiu sutarimu susitaria dėl jos sąlygų, nustato savo teisių ir pareigų balansą. Tokia sutartimi realizuojamas ginčo subjektų dispozityvumo principas, teisė įstatymo nustatytose ribose laisva valia disponuoti savo materialiosiomis ir procesinėmis teisėmis. Teismo patvirtinta taikos sutartis jos šalims turi galutinio teismo sprendimo (res judicata) galią ir yra priverstinai vykdytinas dokumentas.

Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 87 straipsnio 2 dalyje nustatyta, kad jeigu šalys sudaro taikos sutartį, šalims grąžinama 75 procentai pirmosios instancijos teismui sumokėto žyminio mokesčio sumos. Taigi, ieškovas, sudaręs taikos sutartį su atsakovu, turi teisę atgauti 75 procentus sumokėtos žyminio mokesčio sumos. Dėl bylinėjimosi išlaidų atlyginimo už teisinę pagalbą šalys gali susitarti savo nuožiūra, tačiau teismų praktikoje dažniausiai šalys susitaria, jog lieka prie savo patirtų bylinėjimosi išlaidų ir jų sumos viena kitai nekompensuoja.

Donata Slavinskaitė,
teisininkė, advokato padėjėja, mediatorė
Mob. tel: +370 672 26 990,
J. Basanavičiaus g. 47C,
LT-57284 Kėdainiai