Ar galima skiriantis su sutuoktiniu susitarti ir santuokos nutraukimo pasekmių sutartyje numatyti pilnamečio vaiko išlaikymą?

Civilinis kodeksas numato, jog tėvai, turintys galimybę, privalo išlaikyti savo vaikus, sulaukusius pilnametystės, kurie mokosi vidurinėje mokykloje, profesinėje mokykloje, studijuoja aukštojoje mokykloje pagal nuolatinės studijų formos programą. Privalomas išlaikymas yra numatytas vaikams, kurie yra ne vyresni negu 24 metų amžiaus ir kuriems yra būtina materialinė parama, atsižvelgiant į jų turtinę padėtį, gaunamas pajamas, galimybę patiems gauti pajamų ir kitas svarbias aplinkybes. Sulaukęs 18 metų, pilnametis vaikas pats turi teisę kreiptis į teismą dėl išlaikymo iš tėvo (motinos) priteisimo ir tėvams skiriantis šiuo klausimu santuokos nutraukimo pasekmių sutartyje anksčiau nebuvo leista susitarti.

Tačiau pagal naujausią teismų suformuotą praktiką santuokos nutraukimo pasekmių sutartyje tėvai savo valia gali susitarti dėl pareigos išlaikyti ne tik nepilnamečius, bet ir pilnamečius vaikus įgyvendinimo tvarkos ir (ar) apimties. Šeimos santykių egzistavimas ir vaikams sulaukus pilnametystės, minėtos tėvų pareigos išlaikyti pilnametystės sulaukusius vaikus pobūdis lemia, jog toks susitarimas traktuotinas kaip tęstinių santykių tarp tėvų ir vaikų tąsa, prisidedant prie vaiko, sulaukusio pilnametystės, gerovės. Taip pasisakė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2020 m. rugsėjo 29 d. sprendime civilinėje byloje Nr. e3K-3-229-421/2020.

Donata Slavinskaitė,
teisininkė, advokato padėjėja, mediatorė
Mob. tel: +370 672 26 990,
J. Basanavičiaus g. 47C, LT-57284 Kėdainiai

Panašios naujienos