Rugsėjo 27-ąją Kėdainiuose, kaip ir visoje Lietuvoje buvo švenčiama Socialinių darbuotojų diena. Kėdainiuose jau septintą kartą buvo organizuoti Metų socialinio darbuotojo rinkimai. Šiemet ja tapo Pelėdnagių seniūnijos socialinio darbo specialistė Vilma Paškevičienė.

Rinkta iš dvylikos kandidatų

Iš viso šiam apdovanojimui buvo pateikti dvylika kandidatų, visiems įteiktos padėkos, gėlių puokštės bei asmeninės dovanos.

Tarp jų – Gerda Galičinienė, Kėdainių pagalbos šeimai centro atvejo vadybininkė; Vitalija Ašakienė, Kėdainių bendruomenės socialinio centro socialinė darbuotoja; Jaunius Sagatavičius, Kėdainių pagalbos šeimai centro vyriausiasis socialinis darbuotojas; Erika Klimienė, Kėdainių socialinės globos namų socialinė darbuotoja; Neringa Rabikauskienė, Kėdainių pagalbos šeimai centro socialinė darbuotoja (darbui su šeimomis); Rosita Juozaitė,  Kėdainių pagalbos šeimai centro socialinė darbuotoja; Ingrida Ridikienė, Kėdainių pagalbos šeimai centro socialinė darbuotoja; Jurgita Lapkūnienė, Kėdainių socialinės globos namų socialinė darbuotoja; Aušra Januškonienė, Kėdainių pagalbos šeimai centro socialinė darbuotoja;  Alma Girdzijauskienė, Kėdainių pagalbos šeimai centro socialinė darbuotoja; Vilma Paškevičienė, Pelėdnagių seniūnijos socialinio darbo specialistė; Rolandas Sabaliauskas, Kėdainių bendruomenės socialinis centro socialinio darbuotojo padėjėjas.

Vadovaujasi žmogiškumo principu

Šių metų garbingas Metų socialinio darbuotojo titulas ir Kėdainių rajono savivaldybės sidabro ženklas ,,Už nuopelnus“ įteiktas Pelėdnagių seniūnijos socialinio darbo specialistei Vilmai Paškevičienei. V. Paškevičienė vertinama kaip sąžininga, profesionali specialistė, nuoširdžiai bendraujanti su kolegomis ir interesantais, taip pat už reiklumą sau ir kitiems. Ji yra autoritetas kolektyve ir bendruomenėje.

Atsiėmusi apdovanojimą V. Paškevičienė sakė, kad jai šis apdovanojimas yra labai svarbus ir aukštas jos darbo įvertinimas.

,,Socialinis darbas labai nenuspėjamas. Kiekviena diena mums gali pateikti naujų iššūkių. Savo darbe aš vadovaujuosi ne tik įstatymais ir tvarkomis, bet ir žmogiškumo bei empatiškumo principu, be kurio neįsivaizduoju šio darbo“ – sakė V. Paškevičienė, dėkodama už įvertinimą.

Socialinių darbuotojų bendruomenė – arti 300

Prieš šventinį renginį pakalbinta Kėdainių rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Jūratė Blinstrubaitė pirmiausia sakė norinti pasveikinti visus socialinius darbuotojus, individualios priežiūros darbuotojus, socialinių darbuotojų padėjėjus, slaugytojus ir kineziterapeutus, socialinių išmokų specialistus seniūnijose ir visus, kurie dirba, konsultuoja, teikia socialines paslaugas bei informaciją su jų profesine švente.

,,Tai tie žmonės, kuriuos pirmiausia pasiekia gyventojų bėdos, kurie pas juos ateina pirmieji ir jiems padeda. Negaliu atsidžiaugti, negaliu atsistebėti jų noru, drąsa pandemijos laikotarpiu, kad nepaliko senolių vienišų, kuomet ir artimieji negalėjo jų lankyti. ,,Susistygavome“ labai greitai, vieni kitiems padėjome. Įstaigos nebežiūrėjo nei pavaldumų, nei biudžetų – tiesiog žinojome, kad reikia žmonėms padėti čia ir dabar. Be socialinio darbuotojo, be individualios priežiūros specialisto, be socialinio darbuotojo padėjėjo ir be kineziterapeuto ir net kirpėjo nėra kas galėtų pagelbėti žmonėms, atsidūrusiems bėdoje, jeigu ne mūsų įstaigos ir ne mūsų seniūnijų darbuotojai. O jų mes turime tikrai nemažai – mūsų bendruomenėje jų yra beveik 300, neskaičiuojant ne mūsų pavaldumo įstaigų.

Mes turime ne vien tik rajono biudžetinių įstaigų darbuotojus, bet ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos įstaigą – Kėdainių socialinės globos namus, privačius globos namus, yra ir privatūs savarankiško gyvenimo namai. Veikia bendruomenės iniciatyvos.

Galiu pasidžiaugti, kad supratimas ir noras padėti žmonėms – nuoširdus“, – sveikinimo kalboje sakė J. Blinstrubaitė.

Svarbu suteikti viltį

Metų socialinė darbuotoja V. Paškevičienė socialinį darbą Pelėdnagių seniūnijoje dirba jau keturiolika metų.

,,Šioje seniūnijoje gyvenantiems žmonės reikia labai įvairios pagalbos – skiriasi žmonių poreikiai ir paslaugų teikimas. Šiuo metu negalima būtų išskirti vienos socialinės grupės. Šiais laikais, keičiantis mūsų ekonominei ir socialinei situacijai, kreipiasi vis daugiau žmonių. Dabar daugiausiai kreipiasi dėl būsto šildymo kompensacijų“, – darbo kasdienybe dalijosi V. Paškevičienė.

Paklausta, kas per tuos darbo metus labiausiai teikė džiaugsmo, V. Paškevičienė atsakė, kad žmogaus akyse pamatytas džiaugsmas: ,,Po to, kai jam padėjai, suteikei informaciją. Atsakas, kad suteikei žmogui tai, ko jam reikėjo ir kai žmogus išeina iš kabineto ramus ar turėdamas viltį, kad nėra dar taip blogai.

Bendradarbiaujame su paramos ir labdaros fondais, padedame žmonėms įteikti jų dovanas, ypač daug dirbome karantino metu. Mūsų socialinis darbas yra labai platus, todėl visa bendruomenė turi būti viena didelė komanda“, – teigė socialinė darbuotoja.

Socialinio darbuotojo dienos proga susirinkusiems koncertavo atlikėjai Violeta ir Vilius Tarasovai.

Titulinė nuotraukoje – V. Paškevičienė (Kėdainių r. savivaldybės nuotr.)