Sausio 28-ąją amžino poilsio Daškonių kapinėse, kunigo Artūro Stanevičiaus palydėti, atgulė Skongalio gatvės aplinkoje 2019 metais archeologinių tyrimų metu aptikti palaikai, pranešė Kėdainių rajono savivaldybė.

Atliekant archeologinius tyrimus, buvo atkasti du masiniai ir du pavieniai palaidojimai. Šie tyrimai ir aptikti kapai sukėlė didelį Kėdainių krašto gyventojų susidomėjimą. Buvo manoma, kad Skongalio aplinkoje galėjo būti pokariu slapta laidoti žuvę partizanai, buvo klausiama, ar tarp aptiktų kapų neaptikta rezistentų palaikų. Archeologiniai ir antropologiniai tyrimai dėl radinių ir būdingų požymių kauluose trūkumo negalėjo atsakyti į šį klausimą.

Norint gauti konkrečius atsakymus dėl kapų chronologijos bei planuojant tolimesnį Skongalio teritorijos likimą, 2021 metų pavasarį Kėdainių rajono savivaldybės administracija inicijavo radiokarbono tyrimų atlikimą. Šių darbų organizavimą atliko MB „Archeostudija“.

Atlikus radiokarbono tyrimus, nustatyta, kad visi kapai priklauso Skongalio aplinkoje buvusiam senkapiui. Remiantis turimais duomenimis, senkapis datuojamas XV–XVII a. (1429–1638 m.).

Baigus tyrimus, palaikų perlaidojimu Daškonių kapinėse pasirūpino Kėdainių miesto seniūnija ir Kėdainių rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus specialistai

Kėdainių r. savivaldybės inf. ir nuotr.

Panašios naujienos