Praėjusiais metais į Kėdainių rajono savivaldybės biudžetą surinkta daug daugiau mokestinių pajamų, nei buvo planuota. Perviršis siekia net du milijonus eurų. 

E. Kisielienės teigimu, praėjusiais metais savivaldybės biudžeto įplaukos buvo net 2 mln. eurų didesnės bei buvo planuota.

E. Kisielienės teigimu, praėjusiais metais savivaldybės biudžeto įplaukos buvo net 2 mln. eurų didesnės bei buvo planuota.

Pasak Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Kėdainių poskyrio vedėjos Elvyros Kisielienės, šiuo atžvilgiu praėję metai Kėdainių rajono savivaldybei, mokesčių mokėtojams bei Valstybinei mokesčių inspekcijai buvo sėkmingi.
Surinkta daugiau nei planuota
„2015 metai buvo sėkmingi – buvo surinktas ir net viršytas Kėdainių rajono savivaldybės biudžetas. Buvo planuota, kad praėjusiais metais į savivaldybės biudžetą turėtų įplaukti 16 mln. 863 tūkst. eurų, tačiau metų pabaigoje skelbiama, kad iš viso surinkta 18 mln. 736 tūkst. eurų“, – sakė pašnekovė. Gyventojų pajamų mokesčio planuota surinkti 12 mln. 978 tūkst. eurų, o iš viso faktiškai surinkta 13 mln. 881 tūkst. eurų (904 tūkst. eurų daugiau).
Daugiau surinkta ir kitų mokesčių: turto mokesčių planuota surinkti 1 mln. 291 tūkst. eurų, surinkta 1 mln. 894 tūkst. (603 tūkst. daugiau). Iš kitų mokesčių pajamos siekė 2 mln. 594 tūkst., o faktiškai surinkta 2 mln. 960 tūkst.
„Visų mokesčių rūšių – ar tai būtų žemės mokestis, ar paveldimo turto mokestis, ar nekilnojamo turto mokestis – surinkimo planai buvo viršyti“, – kalbėjo E. Kisielienė.
Mažėja šešėlis
Faktinius praėjusių metų duomenis palyginus su 2014 metais matyti, kad per metus įplaukos į biudžetą gerokai išaugo: 2014 metais į biudžetą surinkta 15 mln. 668 tūkst. eurų, o 2015 metais – arti 19 mln. eurų.
„Tokius išaugusius skaičius lėmė daug faktorių: ir atlyginimai, ir mokesčių mokėtojų verslumas, ir skaidrumas, žinoma, ir inspekcijos vykdyti patikrinimai“, – sakė E. Kisielienė ir pridūrė, kad augantis mokesčių surenkamumas byloja apie skaidrėjantį verslą, šešėlio mažėjimą. „Tas pastebima visoje šalyje, mūsų rajone – taip pat“, – kalbėjo VMI Kėdainių poskyrio vedėja.
Mokėti mokesčius apsimoka
Praėjusiais metais gyventojams grąžinta mokestinių permokų daugiau nei 2014 metais.
„Iš viso praėjusiais metais grąžinta 1 mln. 032 tūkst. eurų, kai 2014 metais iš viso grąžinta mažiau nei milijonas eurų“, – kalbėjo pašnekovė.
2015 metais daugiausiai mokesčių į savivaldybės biudžetą sumokėjo AB „Lifosa“ (2 mln. 361 tūkst.), AB „Krekenavos agrofirma“ (523 tūkst.), UAB „Dotnuvos projektai“ (430 tūkst. eurų).
Vykdyta ir nemažai patikrinimų – daugiausia jų atlikta dėl pridėtinės vertės mokesčio. Šiųmetiniuose inspekcijos planuose – ne tik patikra, bet ir įvairios edukacinės priemonės bei užsiėmimai moksleiviams.
„Mokėti mokesčius apsimoka, mat jie sugrįžta – yra tvarkomi keliai, pastatai, didėja žmonių gerovė“, – pabrėžė E. Kisielienė.

Panašios naujienos