Metų sandūroje Žemės ūkio ministerijos ir VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūros surengtoje metinėje konferencijoje „Tautinio paveldo produktų apsauga, kūrimas, realizavimas ir populiarinimas“ apdovanoti sėkmingiausiai šiais metais dirbantys tradiciniai amatininkai ir tradicinių amatų centras, pagerbti tautinio paveldo puoselėtojai.

2023 metais sėkmingiausiai dirbusiu išrinktas Kėdainių krašto muziejaus Tradicinių amatų centras Arnetų name.

Prieš aštuonerius metus senoviniame Arnetų name įsikūręs Kėdainių krašto muziejaus Tradicinių amatų centras šį garbingą apdovanojimą jau yra gavęs 2017 m.

Centre vystomi tradiciniai Kėdainių krašto amatai: vytinių ir pintinių juostų audimas, vilnos vėlimas, pintinių pynimas, margučių marginimas, kryždirbystė, šaukščiaus amatas, stalystė, puodininkystė, žaislininkystė. Čia dirba 5 amatininkai ir visi jie yra atestuoti meistrai.

Pasak centro vadovės Reginos Lukminienės, centre visko yra daug: rengiami edukaciniai užsiėmimai, vykdomos neformaliojo vaikų ir suaugusiųjų švietimo programos, tęstinio mokymosi programa, organizuojamos tradicinių amatininkų parodos, paskaitos, seminarai.  Palaikomi glaudūs ryšiai su kaimo bendruomenėmis, draugijomis ir kt., organizuojami bendri renginiai.

Centras sulaukia ir didelio įvairių šalių turistų dėmesio, kurie nori ne tik stebėti, bet ir patys kurti, todėl užsisako edukacijas.

,,Esame darbštūs ir tvirti kaip kumštis, nes mūsų tikslas – išsaugoti savo krašto tradicinių amatų gyvastį, populiarinti juos, skatinti tęstinumą. Tikimės, kad mūsų amatininkų svajonės užsiauginti pameistrių, perduoti jiems savo žinias, bus įgyvendintos“, – kalbėjo R. Lukminienė.

Šaltinis ir nuotr.: ŽŪM