Kėdainiuose išrinkti gražiausi lietuviški įmonių pavadinimai. Komisijos sprendimu, gražiausias pavadinimas – „Radvilų sodas“, kėdainiečių nuomone − „Tepaluotas raktas“.

Gegužės 6-ąją vyko renginys, skirtas Spaudos  atgavimo, kalbos ir knygos dienai. Taip pat šį renginį galima pavadinti ir baigiamuoju Lietuvių kalbos dienų renginiu. Jame buvo pagerbti įmonių ir įstaigų gražiausių lietuviškų pavadinimų konkurso nugalėtojai.

Įmonių ir įstaigų gražiausi lietuviški pavadinimai renkami iš Kėdainių turizmo ir verslo informacijos centro pateikto ankstesniais metais Juridinių asmenų registre įregistruotų pavadinimų sąrašo. Iš viso 2021 metais buvo registruota 115  įmonių. Daugiausiai yra pavadinimų iš dirbtinių žodžių („Kėdsa“, „Remsuvira“, „Jaskaita“ ir pan.), daug pavadinimų angliškų. Balsavimui buvo atrinki 26 pavadinimai, atitinkantys nuostatų kriterijus.

Komisija atrinko 10 gražių pavadinimų, o iš jų išrinko 3 pačius gražiausius. Visi dešimt pavadinimų taip pat buvo pateikti balsuoti kėdainiečiams savivaldybės svetainėje.

Balsavimui buvo atrinki 26 pavadinimai, atitinkantys nuostatų kriterijus.

Pavadinimai, kurie buvo pateikti balsavimui − „Apsirenk stilingai“, „Fizinės saugos ekspertai“, „Medėjas“, „Prekybos horizontai“, „Radvilų sodas“, „Saugi vizija“, „Sena linija“, „Spalvos akcentas“, „Statybų kiemas“, „Tepaluotas raktas“.

Komisijos ir gyventojų nuomonė beveik sutapo. Komisijos nuomone, trys patys gražiausi yra „Radvilų sodas“, „Tepaluotas raktas“, „Saugi vizija“. Kėdainiečių nuomone, gražiausias pavadinimas yra „Tepaluotas raktas“. Taigi, komisija šiam pavadinimui skyrė antrąją vietą, o gyventojai – pirmąją.

Visų šių įmonių atstovams buvo įteikti diplomai ir savivaldybės dovanos. Renginyje taip pat buvo apdovanoti tie asmenys, kurie surengė geriausius Lietuvių kalbos dienoms skirtus renginius.

Iš viso šiais metais surengta per 200 įvairiausių kalbinių renginių. Daug jų vyko virtualiai, daugiausia jų surengė mokyklos.

Renginyje buvo apdovanoti Eglė Kirsienė, Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė, Jolita Mickienė, Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė, Ernesta Zabutkienė, Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė, Rasa Juknevičienė, Kėdainių lopšelio-darželio „Pasaka“ vyresnioji ikimokyklinio ugdymo mokytoja, Jolanta Karašauskienė, Kėdainių lopšelio-darželio „Pasaka“ priešmokyklinio ugdymo mokytoja metodininkė.

Renginyje viešėjo Valstybinės kalbos inspekcijos viršininko pavaduotojas Donatas Smalinskas. Jis kalbėjo apie respublikinio įmonių gražiausių lietuviškų pavadinimų konkurso rengimo istoriją ir reikšmę. Apie šalies Lietuvių kalbos dienoms skirtus renginius ir jų reikšmę pasisakė Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkas Audrys Antanaitis.

Taip pat šiame renginyje buvo išklausytos dvi paskaitos. Jas skaitė Vilniaus universiteto Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų instituto mokslo darbuotojai Gediminas Navickas ir Linas Aidokas. Temos: „Lietuvių kalba ir kalbos technologijos“ ir „Robotai humanoidai ir dirbtinio intelekto problemos robotikoje“ (apie lietuviškai kalbantį robotą „Ąžuolas“).

Parengta pagal Kėdainių r. savivaldybės inf.