VšĮ Kėdainių PSPC vykdomi privalomieji nustatytų profesijų ir veiklos sričių asmenų sveikatos žinių mokymai ir atestavimas: mokymai apie alkoholio, narkotinių ir psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo poveikį žmogaus sveikatai, higienos įgūdžių bei pirmosios pagalbos teikimo. Jie vyksta nuolat, pagal poreikį ir susidarius žmonių grupėms.

Profesijos dirbtuvėse – sveikatos mokymo specialistai

Kėdainių suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centre (SJMC) Atvirajame jaunimo centre „LANG‘ as“
buvo organizuotos profesijos dirbtuvės. Renginyje svečiavosi pirmosios pagalbos instruktorės, VšĮ Kėdainių PSPC sveikatos mokymo organizatorė Danutė Šilkaitienė ir programų koordinatorė Jūratė Vaitonienė.

Jaunuoliai susipažino su įdomia, mažai kam girdėta, bet labai svarbia pirmosios pagalbos teikimo instruktoriaus veikla. Išsiaiškinus, kaip įgyjamos šios profesinės kompetencijos, dalyviai turėjo galimybę praktiškai išbandyti pirmosios pagalbos teikimo įgūdžius ekstremalioje situacijoje.

Naudinga turėti tokių įgūdžių

Mokymuose dalyvavo jaunuoliai iš Kėdainių miesto bei rajono, kurių dalis ruošiasi tapti vairuotojais ir šiame centre lanko vairavimo kursus, tad pirmosios pagalbos teikimo žinios jiems buvo ypač naudingos.

Mokymų dalyvės mokėsi naudotis turniketu.

Susirinkusiuosius D. Šilkaitienė supažindino su sveikatos mokymo organizatoriaus veikla, pirmosios pagalbos teikimo įgūdžiais ekstremalioje situacijoje, paaiškino, kaip dirba pirmosios pagalbos teikimo instruktorius, su kokiomis situacijomis susiduria savo darbe, kokius klausimus užduoda kursų dalyviai. Be to, mokymuose dalyvavo ir jaunos mamos, kurioms itin aktualu pirmosios pagalbos teikimas kūdikiui ir vaikui jam užspringus, jei prireikia gaivinimo ir panašiai.

Ar yra tekę teikti pirmąją pagalbą?

Pasidomėjus, ar jaunimui yra tekę teikti pirmąją pagalbą, paaiškėjo, kad dalyviai su pirmosios pagalbos teikimu tiesiogiai nėra susidūrę, tačiau kai kurie informacijos, kaip veikti ekstremalioje situacijoje, kur yra nukentėjusių žmonių, gauna mokyklose.

Sveikatos mokymo organizatorė akcentavo, jog pirmosios pagalbos mokymai turi būti nuolatinis ir sistemingas procesas, nes šioje srityje būna pokyčių, atsiranda naujovių, keičiasi ir pirmosios pagalbos teikimo taisyklės. Neseniai atnaujintos pirmosios pagalbos vaistinėlės. Jaunimas buvo supažindintas su jų atnaujintu turiniu bei priemonėmis, tokiomis kaip turniketas, vienkartiniai šaldantys paketai ir kt.

Pirmosios pagalbos teikimo instruktorės pademonstravo, kaip naudotis automatiniu išoriniu defibriliatoriumi, kaip stabdyti kraujavimą naudojant turniketą.

Daugiau informacijos apie mokymus teikia privalomojo mokymo instruktoriai-lektoriai telefonu 8 612 04 025. Jei būtų pageidavimas mokymus surengti kitoje įstaigoje, yra galimybė atvykti į vietą, suderinus laiką ir sąlygas.

Kėdainių SJMC nuotraukos

Titulinė nuotrauka: Demonstruojama pirmoji pagalba užspringus kūdikiui.