Nuo rugpjūčio 16 d. koronaviruso testai Galimybių pasui gauti tapo mokami, tačiau išimtys taikomos dėl medicininių priežasčių negalintiesiems skiepytis ir nėščiosioms.

Išduodamas ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas

VšĮ Kėdainių PSPC BPG Terapijos skyriaus vedėja Joana Kleivienė informavo, kad šeimos gydytojas Galimybių paso išduoti galimybės neturi. Tiems žmonėms, kurie negali jo išsiimti savarankiškai, reikėtų kreiptis į Registrų centrą. Jeigu reikalingas ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas, jį gali išduoti Kėdainių PSPC, tereikia kreiptis į suaugusiųjų poliklinikos registratūrą ir kasoje sumokėti 2,90 Eur.

Norintiems gauti Galimybių pasą, valstybė testų, kokie iki šiol buvo daromi savivaldybių mobiliuosiuose punktuose, nemokamai nebeatlieka. PGR tyrimai Galimybių pasui gauti atliekami savo lėšomis privačiose asmens sveikatos priežiūros įstaigose, jie galioja 48 valandas. Galimybių pasą gauti gali visi vyresni nei 16 metų paskiepyti, persirgę arba besitestuojantys žmonės. Persirgimo faktas nuo šiol gali būti patvirtintas ir antikūnų testu, jo atsakymas galios 60 dienų.

Pasak Kėdainių PSPC BPG Terapijos skyriaus vedėjos Joanos Kleivienės, pacientai, ieškodami priežasčių, kaip jiems išvengti vakcinacijos, galiausiai išsiduoda, jog nenori skiepytis. (A. Raicevičienės nuotr.)

Šeimos gydytojas, įtardamas, kad pacientui nerekomenduojama skiepytis dėl alergijos vakcinos sudedamosioms dalims ar kitų priežasčių, išrašo pacientui siuntimą pas alergologą-imunologą arba infektologą, kuris, jei nustato, kontraindikaciją pažymi specialiu ligos kodu paciento e.sveikatoje, tuomet žmogus gali registruotis PGR testui mobiliajame punkte – sistema jį atpažins kaip galintį testuotis nemokamai. Tuo metu nėščiosios mobiliajame punkte turės parodyti asmens dokumentą ir nėščiosios kortelę.

Kreipiasi prašydami pažymos

Kaip rodo praėjusios savaitės patirtis, šeimos gydytojai sulaukė nemažai pacientų, kurie kreipėsi, prašydami pažymos, kad jie negali vakcinuotis nuo COVID-19.

,,Tokią pažymą šeimos gydytojas gali išduoti tik tada, kai yra užfiksuotas atvejis, kad pacientas buvo konkrečiai kažkuriai vakcinos medžiagai alergiškas, t. y. pasireiškė anafilaksinė reakcija arba prieš tai nuo kitų vakcinų yra buvę anafilaksinės reakcijos. Jeigu tokių duomenų šeimos gydytojas neturi, medicininėje dokumentacijoje jų nėra užfiksuota, tokiu atveju pacientas irgi yra nukreipiamas alergologo-imunologo arba infektologo konsultacijai, jam išrašomas siuntimas, pacientas registruojasi ir konsultuojasi. Alergologas-imunologas nustato, ar yra alergija vakcinos sudedamosioms dalims, ir parašo išvadą šeimos gydytojui – ar gali šis pacientas vakcinuotis, ar negali“, – paaiškino J. Kleivienė.

Priežastis – nenori skiepytis

Pasak Terapijos skyriaus vedėjos, pacientai pasakoja, kad yra alergiški įvairiems vaistams, bičių įgėlimui, maisto produktams, prisimena ir vaikystėje patirtas alergijas ir kt., pageidauja pažymos, kad apskritai daug vartoja vaistų, nors iš tiesų tokiems pacientams kaip tik reikėtų vakcinuotis.

Dėl tokių priežasčių į šeimos gydytoją kreipiasi įvairaus amžiaus pacientai, bet vis dėlto dažniau vyresnio amžiaus žmonės, kurie turi daugiau ligų ir kuriems vakcinuotis tikrai būtų naudinga.

,,Visa tai, ką išvardijau, nėra kontraindikacijos skiepytis vakcinomis nuo COVID-19. Galiausiai pokalbio metu paaiškėja, kad pacientas vengia skiepo. Pasikalbėjus su pacientais, jie vis dėlto supranta, kad vakcinos nuo COVID-19 yra naudingos ir jiems žalos sveikatai tikrai nepadarys“, – teigė Terapijos skyriaus vedėja.