Asta Raicevičienė

Praėjusį ketvirtadienį, balandžio 29-ąją, Tarptautinę šokio dieną, Kėdainių miesto Didžiosios Rinkos aikštėje, Didžiojoje gatvėje, Knypavos aikštėje, Ramybės skvere praeiviai galėjo išvysti šokančias šiuolaikinio šokio studijos XLITE merginas.

Būtent šokiu Kėdainių kultūros centro bendruomenė sveikino visus šokio profesionalus, mėgėjus, šokių kolektyvų narius ir vadovus, visus, neabejingus šokiui su Tarptautine šokio diena ,,Mes norim būti matomi. Žiūrove, jeigu tu negali ateiti pas mus, mes ateinam pas tave“, – originalia šokio dienos idėja pasidalino Kultūros centro renginių režisierė Asta Bartkuvienė, pridūrusi, kad labai norėjosi dienos šviesoje parodyti visiškai jauną šokio studijos grupę XLITE ir kėdainiškiams pakelti nuotaiką.

Susikūrė pandemijos išvakarėse

Pertraukų metu tarp šokių, iš vienos šokių ,,aikštelės“ einant link kitos, pakalbinta šokio studijos XLITE vadovė Paulina Švaranavičiūtė papasakojo trumpą šokio studijos istoriją.

Šiuolaikinio šokio studijos XLITE merginos sveikina su Tarptautine šokio diena. (A. Raicevičienės nuotraukos)

Savo išvaizda niekuo nuo savo jaunučių šokėjų nesiskirianti Paulina sakė, kad jos vadovaujama šokio studija XLITE priklauso Kėdainių kultūros centrui, buvo įkurta 2019 metais, prieš pačią koronaviruso pandemiją. Pradžioje kolektyvas buvo labai didelis, bet prasidėjus pandemijai pamažėjo, bet liko, kaip sakoma, „dream team“, tai komanda, kuri bėdoje nepaliks.

Paulina Švaranavičiūtė yra kėdainietė, baigusi Kėdainių šviesiąją gimnaziją, bet šiuo metu dirba, mokosi ir gyvena Kaune, Vytauto Didžiojo universitete (VDU) mokosi šokio pedagogikos. Kiti metai jai bus paskutinieji studijų metai.

Svajonė – dirbti kultūros centre

Paklausta, kaip kilo mintis įkurti grupę, šokio studijos vadovė pasakojo, kad kai ji dar buvo paauglė, 2014 metais Kėdainių kultūros centro Pelėdnagių skyriuje ji jau turėjusi šokių grupę ,,Mistika“. Pati ten šoko, paskui savanoriavo, šokių vadovei Žydrei Jasudavičienei kurdavo choreografijas.
,,Mano svajonė buvo dirbti pačiame Kultūros centre, važiavau, pamenu, pas gerbiamą direktorę Oną Mikalauskienę klausti, galbūt ten bus laisvos vietos, gal kaip nors. Taip išėjo, jog man pavyko turėti savo šokio studiją. Labai apsidžiaugiau, net nedvejojau gavus pasiūlymą ir iš karto sutikau.

Šokio studijos XLITE vadovė Paulina Švaranavičiūtė sako, kad jai šokis – visas gyvenimas.

Pusė mano šokėjų yra iš buvusios šokių grupės, o kitos atėjo sužinojusios iš mano draugių, yra mano pusseserių. Tiesiog viena kitą atvedė. Šokėjų amžius nuo 12 iki 16 metų“, – trumpai apie įgyvendintą svajonę kalbėjo Paulina.

Gatvės šokiai su improvizacija

Pasak P. Švaranavičiūtės, merginos šoka gatvės šokius, o prie šio šokio stiliaus dera labai daug kitų šokio stilių, tokių kaip hiphopas, breikas ir kt. Merginos bando įvairius šokio stilius, kad būtų kažkoks siužetas, kad būtų kažko daugiau į šokius įpinta, ne vien gatvės šokis, nes žiūrovams galbūt nebūtų įdomu žiūrėti.

Paulina prisipažino, kad turėdama laisvo laiko pati braižo šokių brėžinius, kuria, galvoja, kaip įdomiau padaryti. Ryte gimsta vienokios mintys, vakare – kitokios.

„Gatvės šokyje yra daugiausiai improvizacijos, bet, žinoma, koncertams, pasirodymams reikia sukurtos choreografijos, nebus vien tik improvizacija“, – teigė šokio studijos vadovė.

– Ar jau spėjote pasirodyti žiūrovams?

– Prieš pandemiją šiuolaikinio šokio studija XLITE debiutavo Kėdainių rajono savivaldybės jaunųjų talentų konkurso „GALIM 2019“ I etape (2019 m. lapkričio 15 d.). Sekėsi gerai. Norėjosi kažkokią vietą užimti, bet kadangi mes buvom tik naujai susikūręs kolektyvas, žinoma, kad laimėjo tas, kuris turėjo daugiau praktikos ir patirties.

– O ar pandemijos metu šokote?

– Visą laiką šokome, tik 2020 metų vasarą nustojom šokti, o tada vėl spalį sugrįžom. Šokdavom ir mokėmės šokti kiekviena savo namuose, padedant vaizdo įrašams.

– Ar šis išėjimas į viešumą pirmas?

– Po tokios ilgos pertraukos, galima sakyti, kad vienas iš pirmų, dar teko filmuotis darant šokio vaizdo įrašą. Tai irgi pirma tokia patirtis. Man tai buvo dar baisiau, negu pačioms merginoms, aš labiau pergyvenau, negu jos.

Merginų pasirodymą gatvėje įamžino Šviesiosios gimnazijos vienuoliktokai Rokas (iš kairės)
ir Glebas.

– O ką jums pačiai reiškia ši Šokio diena?

– Šokis – visas mano gyvenimas, mano gyvenimo dalis, tai jeigu nebūtų šokio, nebūtų ir manęs…

– O ką šokiu norite pasakyti?

– Šiuo šokiu neišreiškiame kažkokios konkrečios minties, tiesiog norime kėdainiečiams parodyti, kad yra tokia šokio studija, kad yra tokia Šokio diena, galbūt praeivis, pamatęs mus, stabtels, nusišypsos, gal kam einančiam iš darbo pakelsim nuotaiką.

– Kokia buvo Šokio dienos programa?

– Nuo 14 val. pradėjome šokti Ramybės skvere, po to ėjome į Knypavos aikštę, šokom Didžiojoje gatvėje, Didžiosios Rinkos aikštėje, o nuo 17 val. darysime tokį patį ratelį, tik pradėsim nuo Didžiosios Rinkos aikštės ir baigsim Ramybės skvere.

– O muziką pati pritaikote šokiams?

– Taip, muziką pritaikau ir parenku pati…
– Kiek merginų yra grupėje?

– Šiuo metu septyniolika.

Tarp žiūrovų – ir šokantys gimnazistai

Žiūrovų gatvėse nebuvo daug. Vienas kitas praėjo senamiesčiu, kas sėdėdami lauke prie kavinių gurkšnojo kavą, o kas neskubiu žingsniu ėjo pasivaikščiodamas. Tačiau tie, kuriuos netikėtai ,,užklupo“ merginų pasirodymas, matėsi, kad buvo maloniai nustebinti. Į šokančias merginas su įdomumu žiūrėję ir dar mobiliaisiais telefonais įamžinę jų pasirodymą du vaikinai Rokas ir Glebas prisistatė esantys Šviesiosios gimnazijos vienuoliktokai.

„Žinojome, kad šiandien Šokio diena, bet toks merginų pasirodymas mums netikėtas, jas matome pirmą kartą. Atėjome į senamiestį atsigerti kavos ir išgirdom muziką, paskui ir merginas pamatėme, smagu, aišku. Mes ir patys šokame įvairius šokius per šventes, o mus moko mūsų auklėtoja, šokių mokytoja Daiva Naujokienė“, – atvirai kalbėjo vaikinai, šokį stebėję Didžiojoje gatvėje.

Panašios naujienos