Kėdainių senamiestyje, Mikalojaus Daukšos viešosios bibliotekos kiemelyje, šalia ramiai sruvenančios Nevėžio upės, nuskambėjo tradicinis, jau ketvirtasis, dainuojamosios poezijos festivalis „Ant Nevėžio kranto 2020“.

Nuotaika – pasakiška

Šią romantišką senamiesčio erdvę liepos 17–18 dienomis pripildė gitarų, saksofono, akordeono ir kitų instrumentų skambesys bei prasmingi dainų tekstai.

Pirmąją festivalio dieną bliuzais ir rokenrolu džiugino grupė iš Nyderlandų Karalystės „Lane I Perch“. Muzikinį intelektualaus humoro vakarą surengė bardas, poetas Mindaugas Valiukas. Šeštadienį scenoje savo dainas dovanojo atlikėjai iš įvairių Lietuvos rajonų: Anykščių, Alytaus, Jurbarko, Kauno, Vilniaus, Raseinių, Klaipėdos ir, žinoma, Kėdainių.

Kai kurie atlikėjai – jau ankstesniais metais pelnę festivalio žiūrovų simpatijas, o kai kurie dalyvavo pirmą kartą. Štai festivalio įspūdžiais socialiniame tinkle pasidalinusi atlikėja Eglė Malinauskienė iš Alytaus, scenoje koncertuojanti su vyru Nerijumi, kuris groja gitara, neslėpė susižavėjimo: „Net neįsivaizdavau, kad Kėdainiuose kasmet vyksta toks fantastiškas tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis. Pasaka! Nauja patirtis ir mums tokio žanro koncerte dalyvauti, bet kiek daug gerų įspūdžių!“

Džiugino klausytojus

Šiltai sutikta kėdainiečių grupė „Mes“ (Zina Geičienė – smuikas, Aušra Giedrienė – klavišai, Laima Žilytė – gitara, balsas) bei atlikėja iš Kėdainių Danielė Paužaitė, virpinę širdis nuostabiais balsais. „Šiandien koncerte apsilankiau du kartus – vieną kartą dieną, nes norėjau pasiklausyti nuostabaus Danielės balso, o vakare – ir atlikėjų, ir poezijos“, – festivaliu džiaugėsi vaikų ligų gydytoja, rajono tarybos narė Jūratė Judickienė.

Festivalyje taip pat koncertavo atlikėjas iš Vilniaus Andrius Pojavis, 2013 m. Eurovizijos konkurso dalyvis,  grupės „Atika“ įkūrėjas Darius Žvirblis iš Klaipėdos, o festivalį užbaigė dainų autorius ir atlikėjas, tautiečiams pažįstamas kaip roko grupės „Arbata“ vokalistas, energingasis Andrius Zalieska su bendraminčiais. „Žinote, jų muzikos nebuvau klausiusi, bet man labai patiko“, – aidint paskutiniesiems plojimams, šypsojosi festivalyje sutikta kėdainietė, Kauno kolegijos Kalbų centro dėstytoja Gražina Jedemskienė.

Poezija laužo šviesoje

Žiūrovai jaukiai įsitaisė ant kėdžių ar ant pievelės, kai kas ir pledus pasitiesė, kai kas koncertų klausėsi vaikštinėdami Nevėžio pakrante. Rami aplinka, pašnekesiai su draugais ir seniai matytais kėdainiečiais, sielas raminanti muzika visus nuteikė romantiškai. Įsižiebus Nevėžio krantus jungiančio pėsčiųjų tilto apšvietimui, jaukiai praleisti vakarą prie laužo klausantis poezijos pakvietė organizatorė Laima Žilytė.

Prisimenant 120-ąsias legendinio poeto Pauliaus Širvio gimimo metines, dainingas ir liūdesio šydo gaubiamas jo eiles skaitė aktorius Petras Venslovas. Lyriką lydėjo širdis virpinantys romansai.

„Festivalyje apsilankėme pirmą kartą. Dukra jau ne pirmus metus labai norėjo pasiklausyti poezijos skaitymų, o aš – koncerto, tad pagaliau išsiruošėme ir laimingos šįvakar jaučiamės abi“, – patyliukais įspūdžiais pasidalijo kraštietė Lina.

Eiles deklamavo ir senolė

Naktiniuose poezijos skaitymuose pagerbta ir branda: 92-us metus einančios Gineitų kaimo gyventojos Jadvygos Urbelienės lūpose suskambo daugeliui iki šiol negirdėti, dar „smetoniškos“ Lietuvos laikus menantys eilėraščiai. Dukters Vilmos į renginį atlydėta ponia Jadvyga – puiki pasakotoja ir unikalią atmintį turinti poezijos mylėtoja, šmaikšti ir žodžio kišenėje neieškanti pašnekovė. Buvusi tremtinė, keturių vaikų mama ir dabar, per didžiąsias metų šventes, šeimos susibūrimuose deklamuoja eiles, kurių moka daugybę.

Atmintyje išliks jaukumas ir nuoširdumas

Vėliau jaukiame bendraminčių rate savo kūryba dalijosi literatai Genė Sereikienė, Raminta Matulytė-Šilienė, Rima Atkucevičienė, Jonas Stankevičius, Neringa Visockė, Kazimieras Daniūnas, Elvyra Kisielienė iš Kėdainių miesto ir rajono, taip pat literatai iš Anykščių, Vilniaus, Kauno, Ukmergės, Raseinių.

Abi dienas bibliotekoje veikė fotografijų paroda iš festivalio „Ant Nevėžio kranto“ archyvų, buvo galima pažiūrėti ankstesnių festivalių transliacijas.

„Manau, šis įvykis širdingas tiems, kuriems norėjosi pabūti jausmų pasaulyje. Norisi, kad pasaulis būtų jaukesnis, kad žmonės būti artimesni vieni kitiems, kaip ir buvo bibliotekos kiemelyje tas dvi dienas“, – aprimus organizaciniam sūkuriui, ketvirtąjį dainuojamosios poezijos festivalį išlydėjo jo idėjos autorė ir šio projekto vadovė Laima Žilytė.  

Festivalį organizavo biblioteka, finansavo rajono savivaldybė, rėmėjai – „Daumantai LT“, „Iškabų cechas“, „LTP Texdan“.

Panašios naujienos