Gyventojai raginami pasitikrinti, ar jie nėra įsiskolinę už įvairias jiems teikiamas paslaugas ir numatytas rinkliavas sumokėti laiku.

Rajono savivaldybės Bendrojo skyriaus duomenimis, Kėdainių rajone rinkliavą už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą turi mokėti 49 374 gyventojai ir 4 871 juridinis asmuo (t. y. įmonės, įstaigos, ūkininkai, pagal verslo liudijimą ir individualią veiklą dirbantys asmenys). Dalis mokėtojų šį mokestį sumoka pirmąjį pusmetį, kiti – sąskaitas apmoka metų pabaigoje.

Prašoma nedelsti

Vietinė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą turi būti sumokėta iki šių metų gruodžio 31 d. Pasak savivaldybės atstovų, pavėlavus susimokėti, įsiskolinusiems asmenims pirmiausia yra siunčiami priminimai. Jei asmenys nesumoka skolos per 30 kalendorinių dienų, jų duomenys yra perduodami skolų išieškojimo įmonei (2021 m. perduotas 831 asmuo, 2022 m. planuojama perduoti daugiau nei 1 000 asmenų), po to skolininkai keliauja į teismą. Pernai teismui perduoti 22 asmenys, iš jų 16 perduoti antstoliams (išieškota suma  5 630,48 Eur)., šiemet teismui jau perduoti 77 asmenys, iš jų 38 perduoti antstoliams (išieškota suma  3 641,29 Eur).

Rinkliava gali būti perskaičiuota

Šiuo metu Kėdainių miesto, Vilainių k., Paobelio k., Janušavos k., Pelėdnagių k., gyventojai už atliekų surinkimą ir tvarkymą moka 28 Eur per metus, kaimo gyventojai 16 Eur per metus, už sodo valdą ar garažą gyventojai turi mokėti po 9,30 Eur.

Savivaldybės Bendrojo skyriaus vedėjo pavaduotoja Laura Čiteikė sako, kad, jei mokėtojams yra sunku sumokėti visą sumą iš karto, galima teikti prašymą rinkliavą mokėti dalimis. Tokių prašymų sulaukiama.

Rinkliava perskaičiuojama asmenims, gaunantiems socialinę pašalpą bei šalpos išmokas, atliekantiems privalomąją karo tarnybą, arba laisvės atėmimo bausmę, besigydantiems ilgiau nei 30 dienų stacionariose sveikatos priežiūros ar slaugos įstaigose, studentams, asmenims, kurie ilgiau nei 1 mėnesį naudojosi kitos savivaldybės komunalinių atliekų išvežimo paslauga, taip pat asmenims pripažintiems nukentėjusiais nuo 1939-1990 metų okupacijos ar nukentėjusiems 1991 m. sausio 11-13 dienomis.

Dėl informacijos rinkliavos apskaičiavimo klausimais gyventojai gali kreiptis tel. (8 347) 20 515, el. p. rinkliava@kedainiai.lt, o juridiniai asmenys – tel. (8 347) 20 515, el. p. atliekos@kedainiai.lt.

Ar kitąmet rinkliava didės?

Į šį klausimą savivaldybės atstovai dar negalėjo atsakyti.

„Rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą yra didinama tik tada, kai surenkama rinkliava nebepadengia atliekų tvarkymo bei rinkliavos administravimo sąnaudų. Kitų metų pradžioje bus apskaičiuotos visos 2022 m. atliekų tvarkymo ir rinkliavos administravimo patirtos išlaidos ir, jei išlaidos viršys surinktos rinkliavos dydį, rinkliava bus perskaičiuota“, – teigiama savivaldybės pateiktame atsakyme.

(L. Pranckevičiūtės nuotr.)

Panašios naujienos