Kėdainių rajono savivaldybės meras Valentinas Tamulis, administracijos direktorius Arūnas Kacevičius, Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Rytis Vieštautas, Vilainių seniūnijos seniūnas Antanas Bružas ir Tiskūnų seniūnaitijos seniūnaitė Vilma Živatkauskienė tarėsi, ką daryti su piligrimų kelio „Camino Lituano“ atkarpa, esančia Vilainių seniūnijoje.

Šiųmetė vasara, nelepinanti sausu oru, atvėrė šio kelio problemas. Ties Šventybrasčio kaimu senasis kelias palei Nevėžį ne vienoje vietoje tapo sunkiai įveikiamas dėl šlapios dangos.

Pasak seniūno A. Bružo, tose vietose yra daug šaltinių, kurių vanduo veržiasi į paviršių ir tekėdamas gadina kelią. Be to, gali būti, kad vanduo kaupiasi ir pažeistose melioracijos vietose. Tuo keliu keliauja ne tik piligrimai, bet ir ūkininkai, žvejai, tad reikia ieškoti sprendimų, kaip bent minimaliai pagerinti jo būklę.

R. Vieštautas priminė, kad šiam keliui yra užsakytas parengti specialusis planas, nes iš esmės sutvarkyti šią vietą kol kas nėra taip paprasta. Kelias eina ne tik valstybinėje žemėje, bet ir privačiose valdose. Kai bus parengtas specialusis planas, bus aiškūs kelio ribų savininkai, tada prasidės kelio tvarkymo procesai.

Tai – planai ateičiai. Kol kas nutarta, kad jau liepos 22-ąją seniūnas, R. Vieštautas ir melioracijos specialistai bei kelininkų atstovai dar kartą pereis piligrimų keliu ir, apžiūrėję problematiškiausias vietas, nuspręs, kaip jas sutvarkyti.


„Camino Lituano“ kultūros kelias – pirmas ir vienintelis savarankiškai keliauti paruoštas 500 kilometrų šiuolaikinis piligrimų kelias, besidriekiantis per visą Lietuvą ir prisijungiantis prie Europos tarptautinio Šv. Jokūbo kelių tinklo.

Kelias prasideda ties Latvijos ir Lietuvos siena Žagarėje, vingiuoja per Šiaulių, Kauno, Alytaus apskritis ir pasiekia Lenkiją, kurioje susijungia su „Camino Polaco“ piligrimų taku.

Parengta pagal Kėdainių r. savivaldybės inf.

Titulinė nuotrauka: Piligriminis kelias žymimas geltonomis kriauklėmis ir rodyklėmis. Jis veda ir per Kėdainių kraštą. („Camino Lituano“ bendruomenės nuotr.)