Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (Kauno AVPK) Kelių policijos valdybos pareigūnai, žvelgdami į eismo saugumo situaciją 2020 metais, pastebi pozityvių tendencijų, tačiau sustoti neketinama.

Skaičiai mažesni

2020-aisiais, lyginant su 2019 metais, tiek eismo įvykių skaičius, tiek ir juose sužeistųjų skaičius sumažėjo dešimtadaliu, o žuvusiųjų skaičius – beveik ketvirtadaliu.

Iš viso Kauno apskrities keliuose pernai žuvo 24 eismo dalyviai, daugiausia pėstieji ir automobilių vairuotojai, dar 654 gyventojai buvo sužeisti.

Lėmusios priežastys

Pasak Kauno AVPK Kelių valdybos viršininko Viginto Lukošiaus, pagrindinės eismo įvykių priežastys, kai žuvo eismo dalyviai, išliko panašios, kaip ir ankstesniais metais – tai saugaus važiavimo greičio nepasirinkimas ar leistino greičio viršijimas ir pėsčiųjų važiuojamosios kelio dalies perėjimas, kur draudžiama, bei atšvaitų ar kitų šviesą atspindinčių elementų nenaudojimas tamsiuoju paros metu.

Ir nors tamsus paros metas, atrodytų, pavojingesnis visiems eismo dalyviams, tačiau statistika byloja, kad didžioji dalis 2020-ųjų eismo įvykių – beveik 80 proc., fiksuota šviesiu paros metu. Visgi, daugiau asmenų žuvo tamsiuoju paros metu, lyginant su 2019-aisiais.

Padaugėja atšilus

Teigiamas pokytis stebimas ir eismo įvykių, kuriuose nukentėjo nepilnamečiai, statistikoje. Lyginant su 2019 metais, pernai tokių įvykių sumažėjo penktadaliu. Daugiausia jų fiksuota Kaune ir Kauno rajone.

Dar vienas pokytis Kauno apskrities keliuose – net trečdaliu sumažėjo eismo įvykių, kuriuose nukentėjo dviračių motorinių transporto priemonių vairuotojai ir keleiviai. Su šiomis transporto priemonėmis susijusių įvykių, natūralu, padaugėja šiltuoju metų sezonu, o ypač jam tik prasidėjus – gegužę, birželį.

Nukentėjo avarijose

Daugiausia eismo įvykių, kai juose nukentėjo asmenys visoje Kauno apskrityje įvyko Kaune, tačiau žuvusiųjų skaičius šiame mieste skaičiuojamas gerokai mažesnis nei kitose Kauno apskrities savivaldybėse: daugiausia eismo dalyvių žuvo Kauno, Jonavos ir Kėdainių rajonuose, mažiausiai – Kaune mieste ir Kaišiadorių rajone.

Kaimynų situacija

Kiek prastesnė situacija Kauno rajone, čia, lyginant tą patį laikotarpį, eismo įvykių skaičius šiek tiek padidėjo, padaugėjo ir sužeistųjų skaičius, o žuvusių gyventojų skaičius išaugo beveik dvigubai (2020 m. – 7, 2019 m. – 4).

2019-aisiais kaimyniniame Jonavos rajone situacija keitėsi teigiama linkme – eismo įvykių sumažėjo 13 proc., sužeistųjų buvo beveik ketvirtadaliu mažiau, o žuvusiųjų skaičius šios savivaldybės keliuose pernai sumažėjo net 67 proc.

Priežastys skiriasi

Panašios tendencijos vyrauja ir Kėdainių rajone. Čia taip pat visi trys minimi rodikliai turi panašų teigiamą pokytį. Tačiau eismo įvykių priežastys rajoniniuose keliuose kiek kitokios nei didmiestyje.

V. Lukošius pastebi, kad viena dažnesnių eismo įvykių priežasčių rajonų savivaldybėse – vairavimas esant neblaiviam, apsvaigusiam.

Kėdainių rodikliai

2020 metais Kėdainių rajone žuvo penki žmonės: du vairuotojai, po vieną keleivį, pėsčiąją ir mopedo vairuotoją. Mūsų krašte eismo įvykiuose sužaloti 43 žmonės. 2019 metais Kėdainių savivaldybėje žuvo devyni žmonės, dar 56 buvo sužeisti.

Avaringiausios vietos Kėdainių rajone: kelias „Panevėžys–Aristava–Sitkūnai“, vieta – nuo Saviečių iki Aristavos; taip pat kelias „Aristava–Kėdainiai–Cinkiškiai“, atkarpa nuo Kėdainių link Josvainių. Mažiau eismo įvykių fiksuojama kelyje „Jonava–Kėdainiai–Šeduva“.

Kėdainių mieste avaringiausia yra J. Basanavičiaus gatvės atkarpa nuo Tilto iki Respublikos gatvės, kur didesnis transporto eismas ir pėsčiųjų judėjimas, daugiau prekybos vietų. Šioje gatvėje daugiau užfiksuojama ir pėsčiųjų daromų pažeidimų.

Kokie prasižengimai
Pagrindinės eismo nelaimių priežastys Kėdainių rajone yra nepasirinktas saugus važiavimo greitis ar leistino greičio viršijimas, saugaus atstumo nesilaikymas, kelių eismo taisyklių nepaisantys dviratininkai, įvažiavimas į priešpriešinio eismo juostą, lenkimo taisyklių pažeidimas, pėsčiųjų važiuojamosios dalies perėjimas arba ėjimas ja ten, kur draudžiama ir/ar pėsčiųjų atšvaitų ar kt. šviesą atspindinčių elementų nenaudojimas.

Kauno AVPK inf. ir „Kėdainių mugės“ inf.

Panašios naujienos