Darni riba“, „Girios platuma“, „Gurkė“ („Gero maisto, gurkt“), „Pelėdos baldai“, „Grėjaus namas“, „Sagatė“, „Skaitmeninis balandis“, „Smilga“, „Stiklių namas“, „Ragauk“ – šių įmonių, įstaigų pavadinimai komisijos buvo išrinkti kaip gražiausi šiemet pirmą kartą Kėdainių rajono savivaldybėje organizuojamame Kėdainių įmonių ir įstaigų gražiausių lietuviškų pavadinimų konkurse.

Kviečiame balsuoti

Administracijos direktoriaus paskirta komisija išrinko dešimt įmonių, įstaigų (viešbučiai, kavinės, parduotuvės) pavadinimų. Komisija nustatė tris pirmas vietas, skirdama visiems po vienodą, didžiausią galimą balų skaičių, bet dar kviečiame ir kėdainiečius rinkti: galbūt Jūs irgi išrinksite iš tų pačių, jau komisijos išrinktų, o galbūt visai kitą iš pateiktųjų sąrašo.

Balsuoti galite paspaudę šią nuorodą http://www.kedainiai.lt/go.php/Apklausa4809254127582052338914305112634158814276792

Balsavimas vyks iki kovo 1 dienos 15 val.

Šio konkurso tikslas – skatinti įmones ir įstaigas rinktis lietuviškus taisyklingus pavadinimus. Tokius rinkimus jau daug metų organizuoja Valstybinė kalbos inspekcija: renka gražiausią pavadinimą Lietuvos mastu. Šiemet tokį konkursą imasi rengti ir Kėdainių rajono savivaldybė.

Imta iš kelių šaltinių

Konkursui pavadinimus Valstybinė kalbos inspekcija ima iš praėjusių metų Juridinių asmenų registre įregistruotų pavadinimų sąrašo. Kadangi šiemet Kėdainiuose konkursas organizuojamas pirmą kartą, tai norėta įtraukti kuo daugiau ir gerokai anksčiau suteiktų pavadinimų. Iš Juridinių asmenų registre įregistruotų pavadinimų sąrašo duomenys imti trejų paskutinių metų.

Pavadinimus konkursui sutiko padėti surinkti Kėdainių profesinio rengimo centro mokiniai: pora mokinių tiesiog gatvėse fotografavo iškabas su pavadinimais.

Taip pat ir pačios įmonės ir įstaigos buvo pakviestos teikti konkursui savo pavadinimus. Nes, jei, pavyzdžiui, įmonė Registrų centre yra įregistruota vienu pavadinimu, o jos kuriamas verslo objektas, t. y. pati įstaiga (kavinė, parduotuvė) pavadinta kitu vardu, tai galbūt labai gražaus pavadinimo Juridinių asmenų registre įregistruotų pavadinimų sąraše ir nerastume.

Vertinta pagal kriterijus

Komisija, kurią sudaro Rūta Švedienė, Bendrojo skyriaus vyr. specialistė (kalbos tvarkytoja), komisijos pirmininkė; Daina Balasavičienė, VšĮ Kėdainių Turizmo ir verslo informacijos centro direktorė; Birutė Konstanblackaitė, Kėdainių profesinio rengimo centro lietuvių kalbos mokytoja; Donatas Smalinskas, Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas, Rytas Tamašauskas, Švietimo ir kultūros skyriaus vyr. specialistas,— stengėsi atsižvelgti į kelis kriterijus.

Pavadinimai turėjo būti lietuviški, nepažeisti bendrinės kalbos normų. Negalėjo būti įtraukti dirbtiniai žodžiai (pavyzdžiui, „Laimdena“, „Omnesė“, „Altekas“, „Martvilis“ ir pan.). Neturėjo būti sudarytas iš tiesioginės reikšmės žodžių, skaitmenų, raidinių santrumpų, su vardais ir vietovardžiais sudarytų žodžių junginių (pavyzdžiui, Bitės Bitaitės individuali įmonė, Kėdainių teisininkų biuras, „4x4Surviliškis“, „VG-9“, „100 G“, „AD letenėlė“ ir pan.). Įmonė turėjo būti pradėjusi veiklą ir apie tai viešai pateikusi informaciją.

Komisijos nariai palankiai vertino tuos pavadinimus, kurie yra susiję su Kėdainių istorija, kuriuose atsiskleidžia kalbos kūrybiškumas, kurie yra trumpi, lengvai įsimenami.

Apdovanojimai− kovo 4 d. 12 val. Kviečiami įmonių, įstaigų atstovai!

Įmonių, įstaigų − „Darni riba“, „Girios platuma“, „Gurkė“ („Gero maisto, gurkt“), „Pelėdos baldai“, „Grėjaus namas“, „Sagatė“, „Skaitmeninis balandis“, „Smilga“, „Stiklių namas“, „Ragauk“ – savininkai, vadovai ar atstovai kviečiami kovo 4 d. 12 val. atvykti į savivaldybę. Tarybos posėdžių salėje (II a.) gražiausių pavadinimų nugalėtojams bus įteikta Mero padėka ir atminimo dovanėlė. Pagerbimo renginyje dalyvaus Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas Donatas Smalinskas.

Dar dvi įmonės −  „Pikė Mukuotukas“ ir „Idėjų cechas” − nors nepateko į dešimtuką, bet bus apdovanotos specialiu prizu! Tad jų vadovai ir atstovai taip pat yra labai kviečiami ir nuoširdžiai laukiami!

Renkant pavadinimus, teko pasiginčyti

Komisijos nariai ginčijosi ir dėl šių gražių pavadinimų: „Bito link“, „Rasos paslaugos“, „Viską veža“, „Autoemocija“, „Kavamanija“, „Kėdainių akmenukas“, „Žuveida“, „Uosių takas“, „Beneto karčiama“, „Pripučiamas filmas“, „Gėlių kraitė“, „Savas kampas“, „Žvejo pirkia“, „Šušvės midus“, „Užeik“, „Saulės namai“, „Rotušės tekstilė“, „Laimingi vaikai“, „Pas pelenę“, „Naminukas“, „Spalva“ ir kt. Į dešimtuką pateko tie, kas surinko 3−5 komisijos balsus.

Kėdainių rajono savivaldybės inf.

Panašios naujienos