Praėjusiais metais Kėdainių rajone, palyginus su 2013 metais, gimimų, mirčių, santuokų bei ištuokų registruota mažiau. Be to, vienas šiųmetinis penktadienis jau dabar yra vienas geidžiamiausių tarp būsimųjų vestuvininkų. Tokią informaciją pateikė Civilinės metrikacijos ir archyvo skyriaus vedėja Gaiva Petrauskienė. 

G. Petrauskienė pastebi, kad kėdainiečiai nevengia savo vaikams suteikti retą vardą.

G. Petrauskienė pastebi, kad kėdainiečiai nevengia savo vaikams suteikti retą vardą.

2014 metais Kėdainių rajone registruoti 555 naujagimiai – 2013 metais buvo užregistruoti 585 naujagimiai. „Iš jų 138 gimimai įregistruoti užsienio valstybėse, o vėliau įtraukti į apskaitą Civilinės metrikacijos ir archyvo skyriuje. Statistiškai visada daugiau gimsta berniukų, tačiau praėjusiais metais registravome daugiau mergaičių – 280. Berniukų gimė 274. Galime pasidžiaugti ir sausio bei gruodžio mėnesiais gimusiomis dviem dvynukų poromis“, – sakė G. Petrauskienė.

Vardai pasižymėjo originalumu
2014 metais jauniausia mama tapo 15 metų mergina, jauniausiam tėvui buvo 18 metų. Vienišos motinos registravo 41 naujagimį.
Praėjusiais metais mergaitėms dažniausiai duoti vardai: Emilija – 15 kartų, Patricija – 7, Austėja – 7, Ema – 6, Rugilė – 6, Lėja – 6. Populiariausi berniukų vardai buvo Dominykas – 13 kartų, Matas – 13, Kajus – 9, Nojus – 8, Jokūbas – 7, Lukas – 7.
Kėdainiečiai savo vaikams nevengė duoti ir įdomių bei retų vardų, pavyzdžiui, mergaitėms duoti reti vardai: Katalėja, Agilė, Mileta, Eivilė, Deimilė, Nerilė, Sadilaida, Limantė, Mindija, Emerita, Jogailė, Žiedė, Vaiva, Žemyna, Adelė, Eleonora. Berniukams – Algminas, Viljamas, Meisonas, Oliveris, Mongirdas, Leonardas, Akmėjus, Hubertas, Neimantas, Motiejus, Jurgis. Itin egzotiškų ar dviprasmiškų vardų, pasak G. Petrauskienės, nepasitaikė.

Tuoktasi ir su užsieniečiais
Praėjusiais metais registruota mažiau ir santuokų – 331. 2013-aisiais jų būta 341. Iš jų 71 santuoka įregistruota bažnyčios (konfesijų) nustatyta tvarka, 21 santuoka įregistruota užsienio valstybėse, o vėliau jos įtrauktos į apskaitą Civilinės metrikacijos ir archyvo skyriuje. „1 santuoka įregistruota su nepilnamete, t. y. 16-os metų mergina, o vyrui buvo 18 metų. Būta nemažai santuokų ir su užsienio šalių piliečiais vyrais: du piliečiai buvo iš JAV, po vieną iš Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Irano, Indijos, Meksikos. Užsienio pilietės buvo iš Ukrainos, Jungtinės Karalystės, Rusijos, Indonezijos, Kirgizijos, Latvijos“, – pažymėjo pašnekovė. Beje, įdomi detalė, kad kėdainiečiai nesiveržia civilinės santuokos įžadų duoti taip vadinamose išvažiuojamose vestuvėse. „Praėjusiais metais toks atvejis pasitaikė tik kartą – vykome į privačią sodybą. Apskritai mūsų rajonas išsiskiria tuo, kad beveik absoliučią daugumą civilinių santuokų sudarome čia vietoje, istorinėje Kėdainių rotušėje“, – paaiškino G. Petrauskienė.
Tačiau ir pirmoji šių metų santuoka bus išskirtinė – rotušėje tuoksis lietuvaitė ir Indijos pilietis.
Kėdainiečiai tiki skaičių magija – tuo įsitikinti galima peržvelgus santuokos sudarymo prašymų gausą, pateiktą dėl vieno gegužės penktadienio. Kuo ta diena išskirtinė? „2015 metų penkto mėnesio penkioliktai dienai, penktadieniui, civilinės santuokos sudarymui jau turime 12 prašymų“, – šypsojosi pašnekovė.

Didesnio mirštamumo tendencijos nesikeičia
Praėjusiais metais registruota mažiau ir ištuokų – 172. 2013-aisiais jų buvo 184. 2014 metais Kėdainių rajone užregistruotos 837 mirtys, 2013-aisias − 846 mirtys. Statistiškai, pagrindinė žmonių mirties priežastimi buvo širdies, kraujotakos bei onkologiniai susirgimai. „Mirties priežastys jau ne pirmus metus lieka tos pačios“, – pridūrė specialistė.
Sausio 6-osios duomenimis, Kėdainių rajone buvo gimę 15 naujagimių, tačiau mirę 17 asmenų. „Vis dėlto mūsų rajone gimstamumas niekada nebuvo didesnis už mirtingumą. Nuo 2002 metų vedama statistika byloja, kad skirtumas tarp mirčių ir gimimų išlieka stabilus, ir kasmet, su mažais nuokrypiais, siekia apie 300 asmenų“, – kalbėjo G. Petrauskienė, Kėdainių rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos ir archyvo skyriaus vedėja.

Panašios naujienos